10 dubna 2015

10 potravin pro zdravé hubnutí





Pokud jste se někdy snažili zhubnout, tak asi moc dobře víte, že to vůbec není jednoduché. Samozřejmě, že nejvíce záleží na tom, co jíte. Pro efektivní hubnutí zkuste zařadit do svého jídelníčku jednu nebo více z následujících 10 potravin . Jejich účinek je totiž zaručený - na rozdíl od spousty průmyslových "zázraků".




1) Černý pepř



Pepř je sice koření a ne klasická potravina, pro hubnutí je ale naprosto ideální. V pepři se totiž nalézá alkaloid s názvem peperin. Tato látka má spousty zajímavých účinků na lidský organismus - a jedním z nich je, že pomáhá narušovat tukové buňky. Během hubnutí tedy pepřem nešetřete.

2) Skořice


Další koření, kterému se během hubnutí rozhodně nemusíte vyhýbat. Spíš naopak - skořice totiž zahání pocity hladu a hlavně chuť na cokoliv sladkého. Pokud vás tedy honí mlsná, sáhněte po skořici. Toto aromatické, chuťově nezaměnitelné koření můžete přidat do kávy, do čaje, ale třeba také do mléka či do jogurtu.

3) Borůvky


Borůvky mají skvělou chuť, jsou plné vlákniny, vitamínů a antioxidantů - ale hlavně jsou téměř bez kalorií. Pokud chcete mít z borůvek opravdu užitek, jezte je syrové. Tepelnou úpravou totiž většinu blahodárných látek zničíte. Borůvky se dají jíst samotné, nebo si je přidejte třeba do salátu.

4) Chilli


Známé, vysoce pálivé koření je dalším spolehlivým bojovníkem proti pocitům hladu a různým chutím. Přesné účinky pálivých látek na lidský organismus stále ještě nejsou plně prozkoumány, jisté ale je, že má toto koření své pevné zastoupení v ajurvédě již po tisíce let.

5) Mandle


Je sice pravda, že ořechy jsou bohaté na tuky, ale jedná se o tuky zdravé. Tedy takové, které vaše tělo potřebuje - a to i během hubnutí. Mandle jsou ideální - obsahují mimo zdravé tuky také proteiny a vlákninu. Hrst mandlí v sobě skrývá energii na ceý den - takže opatrně. Výhodou je, že se jedná o potravinu, kterou můžete stále nosit v kapse.

6) Černá káva


Klasická černá káva - to je odjakživa základ hubnutí. Samozřejmostí je nic nepřehánět. Kofein, který je v kávě obsažený, má sice pozitivní vliv na odbourávání tuku a zrychlení metabolismu, zároveň se však jedná o návykovou látku s řadou vedlejších účinků. Odborníci se shodují, že větší množství, než 3 šálky kávy denně, už je pro lidský organismus škodlivé.

7) Zelený čaj


Zelený čaj obsahuje látky, které zrychlují metabolismus (podobně jako v kávě kofein). Narozdíl od kofeinu však nemají zřejmě tolik negativních účinků. Aby čaj opravdu spolehlivě fungoval, doporučuje se vypít jej, dokud je teplý. Pokud vám zelený čaj z nějakého důvodu nechutná, zkuste si jej osladit medem (a přidejte kapku slivovice).

8) Zelenina


Bez zeleniny se zhubnout prostě nedá - na to už přišli asi všichni. Zelenina totiž obsahuje samé skvělé látky, jako třeba vitamíny, minerály nebo vlákninu. Lékaři doporučují všem lidem sníst 1-3 kousky zeleniny každý den. Během hubnutí však můžete zeleniny klidně jíst více - neuškodí vám v žádném případě.

9) Ovoce


Ovoce by mělo být běžnou složkou stravy každého člověka. Vyhýbat se mu během hubnutí by byla velká chyba. Ačkoliv ovoce obsahuje cukry, jsou to cukry, které naše tělo potřebuje. Právě ovoce je výtečným pomocníkem ve chvíli, kdy cítíte, že vaše tělo potřebuje energii. Nebo když máte opravdu hlad. Jezte ovoce a budete nejen hubnout, ale budete mít také zdravé vlasy, nehty a jemnou pleť. Opravdu.

10) Vejce


Odborníci se ohledně vajec stále ještě nedokázali dohodnout. Jedna skupina vyzdvihuje nesporné přínosy této potraviny, zatímco druhá skupina trvá na tom, že převažují negativa. Jak si vyberete nechám vás. Nebudu vám ale tajit, že jsou bohatá na bílkoviny a někteří sportovci na syrová vajíčka ke snídani nedají dopustit (a figuru byste jim mohli závidět).

Ať už se rozhodnete hubnout jakýmkoliv způsobem, rozhodně vám držím palce. A pokud vám rady v článku alespoň trochu pomůžou, tak mě to potěší. Když nepomůžou, berte to tak, že každý jsme jiný a metabolismus ani genetiku jen tak jednoduše neoklamete.


Žádné komentáře:

Okomentovat