11 září 2014

9 faktorů, které zvyšují riziko tvorby ledvinových kamenů


Ledvinové kameny vznikají v močovodech z minerálů rozpuštěných v moči. Většina kamenů z těla odejde přirozenou cestou, ovšem ty větší mohou člověku způsobit nemalé obtíže. S ledvinovými kameny se potýká relativně dost lidí středního věku, ovšem mohou se objevit i u dětí. Jaké jsou faktory, které riziko jejich vzniku zvyšují?

O močových / ledvinových kamenech obecně



Existuje několik druhů močových kamenů, všechny vznikají v močovodech. Mezi základní problémy, které tyto kameny lidem přinášejí, se řadí bolesti. Ať už se jedná o bolesti způsobené usazením kamene v ledvinách, nebo bolesti při močení, kdy kameny mohou ucpat močové cesty, vždy je to bolest silná a nepříjemná. Ledvinové kameny se odstraňují chirurgicky. Bohužel, tento problém se postiženým často vrací.

Přítomnost kamenů lze zjistit například pomocí ultrazvuku nebo sledováním a rozborem pacientovy moči. V případě, že kameny postiženému nezpůsobují problémy, často se nepřistupuje k žádným opatřením a pacient je pouze sledován. Až se kameny pohnou a začnou způsobovat potíže, přijde na řadu jejich odstranění.

Faktory, které zvyšují riziko tvorby ledvinových kamenů:

1. Genetika

Bohužel, je to přesně tak, jak si myslíte - pokud vaši rodiče či prarodiče měli s ledvinovými kameny problémy, pravděpodobně vás to čeká také. S genetikou se bojovat moc nedá. Nezbývá než dodržovat pitný režim, zdravou stravu a doufat, že se vám kameny vyhnou.

2. Už jste kameny měli

Jak již bylo zmíněno v úvodu, ledvinových kamenů vás nikdy nikdo nezbaví s určitostí napořád. Spíše naopak, pokud jste měli jednou problém s ledvinovými kameny, bude se to nejspíše opakovat. Uklidnit vás může snad jedině to, že většina ledvinových kamenů odejde z těla přirozenou cestou - tedy během močení.

3. Věk

Váš věk hraje relativně velkou roli. Statistika je totiž v tomto případě nemilosrdná. Nejčastěji trpí na problémy s močovými kameny lidé středního věku. Ale ani ostatní z toho nejsou tak jednoduše venku - močové kameny se mohou objevit v každém věku.

4. Pohlaví

A jsme u toho - příroda prostě na nějaké antidiskriminační zákony nehledí. U ledvinových kamenů mají smůlu muži. U těch je totiž riziko tvorby mnohem větší, než u žen. Pánové, stěžujte si - nepomůže vám to.

5. Špatný pitný režim

Nejčastější příčinou tvorby ledvinových kamenů je bez diskuse špatný pitný režim. Nedostatečný a nepravidelný příjem tekutin riziko tvorby kamenů rapidně zvyšuje. Zvláště pokud je toto chování spojeno s nadměrnou konzumací kávy. Takže pijte denně alespoň 2 - 2,5 litru vody a můžete mít svědomí aspoň trochu čistější

6. Málo fyzické aktivity

Člověk by se měl hýbat. Pravidelně. Nemusíte zrovna sportovat, posilovat či jinak týrat své tělo, ale pohyb prostě potřebujete. To je základ - lidské tělo se musí hýbat, aby správně fungovalo. Jinak dochází k různým zdravotním problémům, tedy i k torbě ledvinových kamenů.

7. Nezdravé stravování

Špatné stravovací návyky jsou chorobou moderní civilizace a zároveň základní příčinou spousty onemocnění a neduhů. Pro tvorbu ledvinových kamenů je rizikový zejména vyšší příjem jednoduchých cukrů, bílkovin, sodíku a potravin bohatých na šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát,...)

8. Obezita

Obezita souvisí také s předchozím bodem. Vědecké studie dokazují, že obézní lidé mimo jiné také více trpí na tvorbu močových kamenů. Nadváha je sama o sobě svým způsobem nemocí, proto pokud s obezitou bojujete, nevzdávejte to a pokud ne, rychle začněte.

9. Coca-Cola, vitamín C a některé léky

Pokud se chcete vyhnout močovým kamenů, vyhýbejte se Coca-Cole a jí podobným nápojům. Obsahují totiž rychlé cukry, kofein a další látky. Zvýšený příjem vitamínu C také není vhodný. Předávkovat se jím sice nelze, ale zbytečně zatěžuje ledviny. Stejné je to v případě některých léků - pozorně čtěte příbalové letáky a pokud máte z něčeho obavu, neprodleně problém konzultujte se svým lékařem.

Tak, základní výčet rizikových faktorů máme za sebou. Čísla jsou nesmlouvavá - ledvinové kameny si na spoustu z nás brousí zuby. Doufám, že vám článek aspoň trochu pomohl a nevzdáte se kamenům bez boje.

Foto: Pixabay

1 komentář: