04 září 2018

Konopí pomáhá léčit Crohnovu chorobu, ukazuje nová studie


Počet lidí trpících Crohnovou chorobou každoročně stoupá. Toto onemocnění způsobuje infekci trávícího traktu a projevuje se širokou škálou symptomů. Pacienti trpící Crohnovou chorobou mívají průjmy, rychle ztrácejí váhu, trpí bolestmi v oblasti břicha a mají i další zdravotní problémy. Vědci doufají, že právě konopí by mohlo být oním dlouho hledaným lékem.


Narážejí však na dva zásadní problémy. Prvním z nich je nelegalita konopí, protože boj proti rekreačnímu užívání marihuany dalece zastínil benefity lékařského využití konopí. Druhým problém je pak Crohnova choroba sama, protože lékaři si stále ještě nejsou plně jisti příčinami jejího vzniku.




Crohnova choroba stručně a jasně


Vědci i lékaři se však shodují v tom, že Crohnova choroba je způsobena zejména příliš silnou reakci imunitního systému jedince. A o konopí je zase všeobecně známo, že podporuje imunitní systém živých organismů. Jistá možnost se zde tedy nabízí i z laického pohledu.



Nejdříve se blíže podíváme na Crohnovu chorobu. Lidé trpící touto chorobou nemají snadný život. Většinou je pro ně obtížné chodit do práce, musejí často navštěvovat lékaře, vedlejší příznaky nemoci jim mohou zcela zničit aktivní život. Někdy se příznaky projevují pomalu a zhoršování trvá celé roky. V jiných případech nemoc může propuknout znenadání v plné míře. Někdy dokonce můžou Crohnovu chorobu provázet i záněty očí, kloubů nebo kůže.

Crohnova choroba jako taková se léčí tišícími prostředky a tvrdou dietou. V případě doprovodných zánětů je pak nutné přeléčení antibiotiky či dalšími léčivy. Přitom k vyléčení Crohnovy choroby nedochází, velkým úspěchem pro lékaře je už její zmírnění.

Konopí a léčba Crohnovy choroby – první výsledky


Protože Crohnova choroba probíhá u různých pacientů různě, lékaři ani vědci nemohou použít univerzální lék pro všechny. Až na konopí. Vzhledem k dosavadním pozitivním výsledkům používání konopí v medicíně, se i u Crohnovy choroby lékaři zkouší zjistit, zda by konopí nebylo řešením.



Pro zkušební studii, publikovanou v magazínu Clinical Gastroenterology and Hepatology Journal, byly vybrány dvě skupiny zkoumaných pacientů. Každá z nich čítala 13 mužů a 8 žen, všichni věkem okolo 40-ti let a s Crohnovou chorobou v pokročilém stadiu. Obě skupiny byly do pokusu léčeny konvenčními metodami se srovnatelnými, nepříliš uspokojivými výsledky.

Pokusná studie trvala 10 týdnů plus další dva týdny na pozorování výsledků. První skupina dostala naordinovány dva jointy lékařské marihuany denně. Jedna dávka, tedy jeden joint, obsahovala přesně 115mg THC. Druhá skupina naopak dostávala dvakrát denně „placebo“ jointy, které žádné THC neobsahovaly.



A výsledky po 10 týdnech byly opravdu skvělé pro skupinu léčenou THC. 5 pacientů po 10 týdnech hlásilo naprosté zklidnění nemoci, potvrzené také lékařskými výsledky. Téměř všichni pacienti léčení THC pak hlásili jen pozitivní reakce jejich těla. Průběh nemoci byl zmírněn až o polovinu (z indexu 200 na index 100), dostali chut k jídlu a až neuvěřitelně se jim zlepšil spánek.

Ačkoliv byl zkoumaný vzorek velmi malý, přesto v něm vědci a lékaři spatřují cestu k léčbě Crohnovy choroby. Studie jim totiž potvrdila jejich předchozí domněnky. Cannabinoidy obsažené v konopí působí protizánětlivě a to jak ve vztahu ke Crohnově chorobě samotné, tak ve vztahu k jejím vedlejším příznakům. Psychoaktivní THC pak pacientům upravuje jejich chutě k jídlu stejně, jako kvalitu a délku jejich spánku. Jediným negativem pak bohužel je způsob podání. Ovšem dopad inhalace dýmu je svým způsobem zanedbatelný ve srovnání s dopadem Crohnovy choroby na lidský organismus a kvalitu života.

1 komentář:

  1. Super, tak to jsou jistě dobrý výsledky. CBD je rozhodně látkou, která má obrovský potenciál, a to nejen v rámci Crohnovy choroby, ale několika dalších onemocnění, jako je třeba epilepsie, schizofrenie a další vážnější stavy.

    OdpovědětVymazat