18 listopadu 2015

Domácí konopná tinktura – extrakce konopí v alkoholu snadno a rychle

Konopí po letech bezdůvodné perzekuce opět zažívá svůj vzestup. Alkaloidy, obsažené v rostlinně konopí mají totiž na lidský organismus a zdraví velice pozitivní účinky, zatímco negativa jsou ve většině případů vskutku zanedbatelná. Zdaleka nejoblíbenější jsou konopné masti a tinktury – a pokud máte čas a chuť, můžete si léčivý přípravek z konopí vyrobit sami v teple domova.

Při výrobě konopných produktů se využívá rozpustnosti kanabinoidů v organických rozpouštědlech, tedy tucích, alkoholech, ketonech a podobně. Rozpouštědlo volíme podle toho, jak chceme přípravek následně používat – pro vnitřní užití jsou ideální jedlé tuky nebo líh, pro vnější užití můžeme zvolit i jiná rozpouštědla, ale musíme mít na paměti, že jejich pozření může přivodit značné zdravotní komplikace.





Konopí v alkoholu – co budeme potřebovat?


Konopí. K použití se nám nabízí hned několik částí rostliny. Podle toho, jaké části použijete, se odvíjí i následná „síla“ vyrobeného přípravku. Pokud si vyberete palice (plody), bude výsledný produkt čistější a mnohem silnější, než z listů, stonků či kořenů. Podobné to je s volbou odrůdy, kterou vybíráme podle bohatosti kanabinoidů THC nebo CBD, opět podle toho, jak a na co chceme produkt používat. Každá rostlina konopí obsahuje obojí, ale různé odrůdy v různém poměru.

Alkohol. Máme na mysli etanol, který je jako jediný poživatelný bez ohrožení života. Jako zdroj etanolu můžeme použít buď lékárenský líh (96% etanol), nebo některou z lihovin s vysokou koncentrací alkoholu (nad 70%), tedy destilát typu Bacardi, Slivovice a podobně. Pro začátek vám bohatě vystačí půl litru až litr, protože následný přípravek bude natolik silný, že ho budete dávkovat po kapkách.

Poměr konopí a alkoholu se dá samozřejmě spočítat s pomocí chemických vzorců, ale nemusíte se s výpočty zatěžovat a poměr jednoduše odhadnout od oka. Zkušenosti většiny domácích výrobců hovoří o 15-20 gramech konopné sušiny na 1 litr etanolu. Poměry si samozřejmě můžete upravit v závislosti na vašich finančních možnostech a dostupnosti jednotlivých látek.


Extrakce konopí v alkoholu – jednoduchý postup pro každého


1. Krok – čištění konopí ve vodě


Před samotnou extrakcí v alkoholu můžete konopí nejprve „pročistit“ v teplé vodě (nikoliv vařící!). Krátkým přepráním konopí v teplé vodě se totiž lehce zbavíte chlorofylu, některých uhlovodíků a dalších látek, které ve výsledném extraktu nepotřebujete. Konopí prostě ponořte do vody a nechte chvíli vylouhovat, podobně jako to běžně děláte s čajem. Pak jej vytáhněte, vodu vylijte, připravte si čistou a postup zopakujte. Takto můžete postupovat tak dlouho, dokud nebude voda s konopím téměř čistá.


Vody se zbavte a mokré konopí nechte vyschnout, nejlépe na nějakém tmavém místě. Samozřejmě, můžete dále pracovat i s mokrým konopím, ale automaticky tím zvyšujete přítomnost vody a tím pádem snižujete účinnost výsledného produktu. Proto se vyplatí trocha trpělivosti s opětovným prosušením. Případně můžete první krok bez obav vynechat, počítejte však s tím, že výsledný extrakt bude mít zelenou barvu, charakteristickou konopnou vůni a podobně.

2. Krok – extrakce konopí v alkoholu


Nyní můžeme přistoupit k samotnému procesu extrakce konopí v alkoholu. Připravte si vhodnou varnou nádobu a konopí nastříhejte (natrhejte, nadrťte) na menší kousky – nepoužívejte hmoždíř ani mlýnek, protože tak drobné kousky už pak nepřefiltrujete. A samozřejmě, nachystejte si už výše zmíněný alkohol, který jste si pro extrakt vybrali.

Alkohol nalijte do připravené nádoby a přidejte nastříhané kousky konopí. Teď už stačí takto vzniklou směs pomalu zahřívat až na nějakých 60-70 °C. Ohřívání je třeba bedlivě sledovat, protože alkohol nesmí začít vařit (bod varu etanolu je necelých 80 °C), protože vařením se nám spolu s alkoholem odpaří i účinné látky. Za občasného míchání udržujeme směs pod bodem varu 10-20 minut. Po uplynutí této doby nádobu odstavíme a alkohol necháme vychladnout na pokojovou teplotu. 

Konopí - rostlina která léčí

Po vychladnutí už zbývá pouze odfiltrovat pevné části konopí tak, aby nám zbyl pouze účinný koncentrát. Toho dosáhneme s použitím jakékoliv látky – utěrky, trička a podobně – případně můžete zkusit použít i kávový filtr. Filtrování opakujeme tak dlouho, až získáme opravdu čistý koncentrát. A máme hotovo.

Pokud jste postupovali správně, pak se do alkoholu vyextrahovalo nějakých 80-95 % veškerých kanabinoidů, obsažených ve výchozí surovině – rostlině konopí. Pokud jste na začátku konopí pročistili, pak by výsledný extrakt měl mít hnědou barvu, v opačném případě počítejte se zeleným, případně zeleno-hnědým zabarvením.

Konopný extrakt pro každého – užití na vlastní nebezpečí


Výsledný extrakt pak už jen přelijte do skleněné nádoby s odpovídajícím objemem. Ideální jsou láhve z hnědého skla. Léčivý extrakt pak skladujte na tmavém místě, mimo dosah dětí a zvířat. Dávkování nepřehánějte – nejdříve zkuste pár kapek a zvyšujte dávky den po dni, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. Účinnost extraktu by měla při dodržení vhodného skladování přetrvat rok i déle. 

Konopí seté - hlavní surovina pro tinkturu

Lihový konopný extrakt pak můžete používat samotný, ve směsi s vodou, dát si pár kapek do kávy nebo čaje a v neposlední řadě jej můžete použít i do jídla (cukroví). Nezapomínejte však, že kanabinoidy mají i omamné účinky – proto pozor na řízení motorových vozidel a podobně. V žádném případě by se (bez předchozí porady s lékařem) neměl extrakt podávat dětem ani mladistvým!