17 září 2015

Vlašské ořechy - zdravá pochoutka ukrytá ve skořápce


Vlaššské ořechy jsou pro podzim v našem mírném pásmu typické, podobně jako například kaštany. Ovšem vlašské ořechy jsou pochutinou, kterou se narozdíl od mnoha jiných opravdu vyplatí sbírat. A to nejen kvůli tradičnímu vánočnímu cukroví. Naše klasické vlašské ořechy jsou totiž bez nadsázky super-zdravé. Nevěříte?



Pro lidský organismus představují vlašské ořechy potravinu, která obsahuje snad všechny možné vitamíny a minerální látky, které naše tělo potřebuje. Navíc jsou při dobrém skladování velmi trvanlivé a mají široké spektrum využití. V našich podmínkách se nejvíce vlašských ořechů používá při pečení vánočního cukroví, ale rozhodně nemusí zůstat jen u toho. V poslední době jakoby se roztrhl pytel s recepty, které vlašských ořechů využívají - ať už kvůli zvýraznění chuti, nebo čistě jen pro jejich přínos z pohledu zdravé výživy.

Miska plná vlašských ořechů by na vašem stole neměla chybět

Vlašské ořechy jako super-zdravá dobrota?


Už jenom způsob, jakým je možné plody vlašských ořechů přirozeně získat, napovídá, že se bude jednat o něco výjimečného. Jenom si vzpomeňte na dětství, kdy jste se snažili oříšky nejdříve zbavit jejich zelenohnědého obalu, jehož barva pak dlouho nešla z prstů sundat. A to ještě zdaleka není všechno - následně je nutné přiměřenou silou rozbít skořápku a teprve poté je možná konzumace samotných ořechů. Někteří fajnšmekří ještě navíc sundávají i nahořklou slupku z povrchu samotných ořechů.

Nasbírané vlašské ořechy - komu se nelení . . .


Vlašské ořechy jsou totiž jednou z mála potravin, která obsahuje esencialní mastné kyseliny. A to jak omega-6 tak omega-3, obojí v ideálním poměru. Mimoto vlašské ořechy také obsahují vitamíny, minerály a další stopové prvky, tolik potřebné pro správný a zdravý vývoj našeho organismu. Ano, vlašské ořechy by se měly na našem jídelním stole vyjímat po celý rok a nikoliv pouze o Vánocích.

Vlašské ořechy pomáhají (nejen) v boji proti rakovině!


Je to tak - podle některých vědeckých studií mají látky, obsažené ve vlašských ořeších schopnosti redukovat riziko rakoviny, případně zmírnit až zastavit postup samotné nemoci. Tento fakt je zatím podrobován dalšímu vědeckému výzkumu a lékaři spolu s pacienty s napětím očekávají výsledky větších studií.

Vlašské ořechy a ovoce - super zdravá kombinace


A to stále není všechno. Vlašské ořechy také obsahují látky, které pomáhají našemu tělu odbourávat nezdravý tuk a jejich konzumace prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Skvělé jsou také pro povzbuzení imunity našeho organismu - což se zvláště na podzim více než vyplatí.

Podle některých další odborných výzkumů mají vlašské ořechy pozitivní vliv na růst kostí a léčbu zlomenin. Pojídání vlašských ořechů by se něměli vyhýbat ani ti, kterým se lámou vlasy či nehty - i s těmito neduhy dokáží vlašské ořechy hravě zatočit.

Salát s vlašskými ořechy - inspirace pro kuchtíky

Ve zkratce bychom mohli všechny tyto infromace shrnout do jediné věty - konzumace vlašských ořechů prospívá našemu organismu a pomáhá nám udržet metabolismus zdravý a v dobré kondici. Myslím, že nic víc už si ani přát nemůžeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat