07 května 2015

Zdravé hubnutí: 5 triků, jak konečně opravdu zhubnout


Obezita a nadváha jsou civilizační choroby číslo jedna a hubnutí je jediný způsob, jak se těchto problémů zbavit. Shodit přebytečná kila však v žádném případě není tak jednoduché, jak to po přečtení pár článků vypadá. Většině lidí se daří zhubnout pouze na krátká období, ale o dlouhodobém snížení váhy nemůže být aní řeč. Problém je většinou ve špatném přístupu, špatné motivaci a v nepochopení okolí. S tím posledním se většinou nedá nic dělat, ale se dvěma předchozími body si můžete poradit. Stačí vědět, jak na to.


Úspěšné zhubnutí je totiž otázkou změny spousty návyků, hlavně tedy těch stravovacích. Provést patřičné změny většinou není tak těžké, mnohem těžší je změny dodržovat tak dlouho, dokud se z nich nestanou nové, neměnné návyky. A zde je zakopán pes. Přitom existují i zcela jednoduché triky na ošálení mozku a vybudování těch správných nových zvyků. Přečtěte si 5 tipů na trvalé zhubnutí, které naleznete v tomto článku. Třeba vám konečně pomůžou :-) .

1) Pište si "potravinový deník"

Zapisujte si všechno, co jíte

Začněte si poctivě zapisovat všechno, co jste kdy snědli. Pracovní název "potravinový deníček" je ideální, protože zapisovat byste měli opravdu každý den, abyste na nic nezapomněli. Deníček vám v budoucnosti může poskytnout cennou zpětnou vazbu, zvláště ve chvíli, kdy začnete opět nabírat kila. Stačí prolistovat deníčkem pár dní nazpět a hned budete vědět, která nová jídla pro vás nejsou ta pravá. Když si zavedete potravinový deník, nemusíte se bát experimentovat a zkoušet nové potraviny. S pomocí deníčku je snadné odhalit, kde se stala "chyba".

2) Začněte používat menší talíře


Vypadá to jako laciný trik - ale funguje to. Podvědomě jsme totiž zvyklí nakládat na talíř porce, které jej zaplní. Následně pak logicky sníme to, co máme na talíři před sebou. Když začnete používat menší talíře, sníte toho prostě méně. Bez násilí, bez trápení, bez výčitek. Snadné, jednoduché a okamžité řešení pro všechny s nadváhou. S menší verzí nádobí můžete začít ještě dnes. A rozhodně se to netýká pouze talířů - pořiďte si i menší misky, hrníčky nebo tácky.

3) Zvykněte si vážit se každý týden

Každý týden kontrolujte váhu

Pokud chcete trvale zhubnout, musíte si zvyknout na pravidelnou kontrolu své váhy. Jednou týdně bohatě stačí. Ale musíte být důslední a opravdu poctivě se vážit každý týden. V případě, že zjistíte opětovné nabývání na váze, nemusíte mít žádné výčitky. Nic se neděje - vede si totiž "potravinový deníček". Snadno tak zjistíte, jestli nabíráte kvůli nějaké stravovací změně, nebo se na přibírání podepsal nějaký jiný faktor (třeba jste poslední týden nebyli cvičit). Proto se nebojte a postavte se na váhu i tehdy, když se vám zdá, že výsledek vás nepotěší. 

4) Choďte - chůze je nejsnadnější pohyb (a nebolí)




Chůze je nejsnadnější a pro člověka nejpřirozenější způsob pohybu. Pokud chcete úspěšně a trvale zhubnout, naučte se chodit a procházet se. Zvláště, máte-li sedavé zaměstnání. Určitě vám nikdo nebrání čas od času vstát a chvíli jen tak prostě chodit. Chůze není ani sport, ani cvičení, přesto pomáhá spalovat kalorie a je základem zdravého životního stylu. Chodit a procházet se můžete začít ihned. A výsledky se dostaví co nevidět. Když se v práci každou hodinu budete pět minut procházet, ve výsledku to znamená 40 minut chůze během osmi pracovních hodin. Podle odborníků také během pěti-minutové chůze spálíte až 21 kcal.

5) Potraviny, které nemáte jíst ani nekupujte

To, co nejíte, ani nekupujte

Když nebudete mít doma žádnou čokoládu, žádné tyčinky plné rychlých cukrů, žádné sladké nápoje a podbně, pak vás žádné chutě nemohou tak snadno zlomit. Samozřejmě, toto pravidlo se dodržuje velice těžko, pokud nežijete v domácnosti sami. Ale i zde lze stanovit jistá základní pravidla - například aby si ostatní členové sladkosti dávali na soukromá místa, nebo aby jich kupovali jen tolik, kolik sní. V každém případě - pro vás platí, že potraviny, které hubnutí neprospívají, by neměly být ani na vašem nákupním seznamu.


Jak sami vidíte, nic nového pod sluncem. Samé jednoduché triky, které samy o sobě nejsou ničím překvapivým. Ve chvíli, kdy je všechny zkombinujete dohromady však vytvoří skvělé základy pro trvalé a úspěšné zhubnutí. A o to vám jde asi především, že?! Hlavně nezapomínejte na to, že pravidelnost je základ. Ani kombinace těchto triků vám nepomůže, pokud je nebudete dodržovat s železnou pravidelností a neučiníte z nich své každodenní zvyky (až zlozvyky).

1 komentář:

  1. Tomu říkám super tipy. Díky mockrát. Já sama se teď už nějakou dobu snažím zhubnout. Už se mi podařilo dostat dolů tři kila, ale ráda bych víc. Jestli můžu mít jeden tip pro všechny, kdo by na tom byl podobně, tak za zkoušku určitě stojí zelený čaj Ten je na hubnutí super. :-)

    OdpovědětVymazat