01 června 2015

8 nejlepších bylinek a koření, podporujících hubnutí


Bylinky a koření mají různé účinky a význam, na který lidé často zapomínají. Některé přísady už jsme si zvykli používat, aniž bychom přemýšleli i o něčem jiném, než pouze o chui nebo vůni. Ale některé druhy mohou být velice užitečné v různých případech. Jen je třeba vědět, jak a kdy které správně využít. V následujícím článku si můžete prohlédnout stručný přehled 8 nejlepších (a také dostupných) druhů bylinek a koření, které lze využít pro úspěšné hubnutí.

Při čtení následujících řádků vás možná překvapí, jak zajímavé účinky mohou mít relativně obyčejné druhy koření. A u některých byste to stoprocentně ani nečekali. Uvidíte sami, že hubnutí rozhodně neznamená omezovat své chutě. Když víte jak na to, stane se pro vás zdravá kuchyně naprostou samozřejmostí. Stačí jen umět "kouzlit" s těmi správnými přísadami. Nechte se inspirovat. . . .

1) Zázvor

Zázvor - bylinky na hubnutí

Zázvor je chuťově velice zajímavý, čínská medicína jej označuje za "teplý". Podle druhu přípravy je zázvor více či méně ostrý, nikoliv však hořký. Jeho chuť lze možná popsat jako jakýsi sladký křen, ale není to přesné.
Účinky zázvoru byly vědecky prokázané, běžně se zázvor používá k relaxaci, působí příznivě na zažívací a střevní trakt. Známé jsou také jeho protizánětlivé účinky. Při nachlazení si uvařte čaj z pravého zázvoru, doslaďte medem a nakonec přidejte kapku citronu. Pro hubnutí se hodí vlastnost zázvoru potlačovat chuť k jídlu.

2) Skořice


Skořice - koření pro hubnutí, které potěší
Skořice je zajímavé koření a to, že se náleézá ve spoustě cukrovinek, sladkostí a sladkých nápojů má své opodstatnění. Ačkoliv o tom možná málokdo ví. Skořice má totiž mimo jiné také jedinečnou chuť i vůni a tak je její přítmonost ve spoustě cukrářských výrobků naprostou samozřejmostí.

V laboratořích ale přišli na to, že skořice má jako koření vliv pozitivní vliv na lidský organismus. Skořice se v lidském těle podílí na odbourávání takzvaného "špatného choletsterolu". A toho se potřebuje zbavit i řada nehubnoucích lidí. Navíc se skořice podílí na zvýšeném spalování glukózy, tedy snižuje nežádoucí efekty rychlých cukrů pro hubnutí. Ale nepřeceňovat!

3) Kmín


Kmín, koření na hubutí, které nečekáte
Kmín byste asi v tomhle seznamu nečekali. A přece zde tohle koření má své místo. Je pravda, že kmín je natolik specifický svou chutí, že jej lze jen těžko popsat. Na druhou stranu, spousta lidí si některé tradiční potraviny a jídla bez kmínu neumí představit. A přitom jim bohatě stačí právě jeho chuť a vůně. Přitom kmín má také zajímavé vlastnosti.

Kmín je skvělý pro lidi, trpící diabtem 2. typu, protože pomáhá regulovat hladinu glykémie v krvi. Ale ideální je také pro hubnutí, pomáhá tělu s "výrobou" energie a zlepšuje trávení. Navíc působí perfektně proti stresu a má pozitivní vliv na mozek a paměť. To byste asi od kmínu nečekali, že?!


4) Zelený čaj

zelený čaj - nutnost nejen pro hubnutí
Zelený čaj - nutnost nejen během hubnutí

zelený čaj pro hubnutí
Zelený čaj je dobré pít pravidelně, ať už hubnete, nebo ne. Důvodů je opravdu spousta, některé jsou vědecky prokázané, některé jsou ve fázi zkoumání, u některých jsou vědci skeptičtí. Ale o tom, že je zelený čaj pro lidský organismus více než zdravý, není třeba pochybovat. Krátký rozbor zeleného čaje naleznete v článku 7 důvodů, proč pít zelený čaj.

Zelený čaj je výborný také pro hubnutí. Zrychluje totiž metabolismus, pomáhá odbourávat tuky a "špatný cholesterol". Zároveň dodává tělu energii. Bylo několikrát vědecky prokázáno, že pití několika šílků zeleného čaje denně znamená menší riziko rakoviny, kardiovaskulárních chorob a dalších problémů, které dnes běžně známe jako "civilizační choroby".

5) Kurkuma

Kurkuma - málo známáé, účinné koření pro hubnutí
Kurkuma - málo známé, účinné koření pro hubnutí

Kurkuma - koření pro hubnutí
Kurkuma, lépe řečeno sušené a nadrcené oddenky této rostliny, mají odpradávná pevné místo v tradiční indické kuchyni. Právě kurkuma tvoří nedílnou složku pravého kari a dodává této prazvláštní směsi koření její žlutý nádech a jedny z nejzajímavějších vlastností. Teď se i vy dozvíte, proč nedají indové na kari dopustit. A naučil se to od nich celý svět, přitom opět ani zdaleka nejde pouze o chuť.

Kurkuma totiž obsahuje zajímavou látku - kurkumin. Účinky kurkuminu na lidský organismus jsou opravdu široké. Vědci prokázali, že působí jako přírodní antioxidant a má také protizánětlivé účinky. Pro hubnutí je zase skvělý tím, že potlačuje cévy v oblasti tukových tkání a tím napomáhá k dbouraávání přebytečného tuku. Má pozitivní účinky na lidský mozek, zlepšuje kognitivní funkce a vědci někdy proto kurkumin nazývají také jako "mozkový doping".




6) Kardamom

Kardamom - sladidlo během hubnutí
Kardamom - sladidlo během hubnutí

Kardamom pro hubnutí
Kardamom patří z botanického hlediska do čeledi zázvorovitých. Možná i proto je v číně, stejně jako zázvor, řazen mezi takzvané "teplé" koření, tedy takové, které lidské tělo zahřívá. Kardamom je také další ze složek již zmiňovaného pravého indického kari. Chuťově lze kardamom označit jako sladké koření. Pravý kardamom má barvu zelenou až bílou.

Beduíni jej přidávají jako sladidlo do kávy. Jednak je chuťově sladký, ale není to cukr, za druhé pak působí skvěe proti všem negativním projevům kofeinu. Tahle jeho vlatnost kardamom předurčuje také jako jedno z ideálních sladidel pro hubnutí. V Dánsku je zase zvykem, přidávat kardamom jako sladidlo do bábovek. Ty pak mají jedinečnou chuť - teď už si ji můžete dopřát také. Kardamom působí pozitivně také na trávicí soustavu, je ideální bojovník proti plynatosti. Působí také proti problémům s močením. NENÍ VHODNÝ PRO TĚHOTNÉ ŽENY!

7) Kopřivy

Kopřivy - bylinky na hubnutí
Kopřivy - podceňované bojovnice

Kopřivy pro hubnutí
Pro mnohé nejsou kopřivy ničím jiným, než nevděčnou, nepříjemně žahavou, rostlinou. Jiní už se naučili, že kopřivy jsou zajímavou bylinkou, která by měla mít v kuchyni své pevné místo. Ať už jako mnohem zdravější špenát (i když vřením zbytečne ničíme spousty vitamínů a dalších látek), nebo jako klasický kopřivový čaj. Kopřiva je další z bylinek, která se hodí (nejen) pro hubnutí.

Kopřivy mají velmi málo kalorií, za to jsou schopny dodat našemu tělu celou spoustu dalších, pro život nezbytných látek. Jsou totiž bohaté na vitamín C a E, navíc obsahují vápník, hořčík, železo, oxid křemičitý a draslík. Jsou perfektní také pro rekonvalescenci po nemoci či úrazu, podporují hojení ostí a šlach. Prokazatelně pozitivní efekt mají kopřivy na snižování tělesné hmotnosti, ačkoliv doposud nikdo stoprocetně neprokázal, proč se tomu tak děje.

8) Hořčice

Hořčice - při hubnutí k nezaplacení
Hořčice - při hubnutí k nezaplacení

Semena hořčice jsou všeobecně mezi lidmi známá ve zpracovaném stavu, jako dochucovací přípravek. V lidovém lékařství byla dříve semena používána také zevně, jako obklady při různých problémech z vnitřními orgány (silice v hořčici pronikají do těla a zvyšují prokrvení orgánů). Podobně půsoobí styto obklady i při revmatických obtížích a podobně.

Hořčice pro hubnutí
Pro hubnutí nám však postačí běžná, kuchyňská hořčice. I tato pochoutka, na kterou mnozí nedají dopustit, má totiž na náš organismus zajímavé, kladné účinky. Prokazatelně totiž zrychluje metabolismus, podle vědců až o 25 %. Jedna snědená čajová lžička hořčice tedy znamená 46 spálených kalorií. A své místo má hočřčice i u tradiščního opékání. Ještě není přesně známo proč, ale působí proti karcinogenům, vzniklým během grilování.

Jak vidíte, někdy ani nevíte proč něco jíte, a přesto děláte něco pro své zdraví. To je fajn vědět, ne?! Člověk má ze sebe hned lepší pocit. A jestli jste doposud místo některé z jmenovaných přísad upřednostňovali něco jiného, tak si nejdříve zjistěte opravdu všechny vlastnosti dané potraviny, bylinky, doplňku či koření. Je totiž dobré vědět nejen CO to jíte, ale hlavně PROČ TO JÍTE.

Tak dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat