13 listopadu 2014

Léčivá mast z konopí - jednoduchý návod na domácí výrobu


Důvod, proč píšu tento návod je jasný - konopná mast je opravdu účinná na spoustu zdravotních problémů. Dnes si ji můžete zakoupit legálně v lékárně - ale za jakou cenu? Jakmile si přečtete tento jednoduchý návod, rychle vám dojde, jak velký podvod na nás vláda a farmakologické kolosy upekly. Naštěstí si mastičku může každý vyrobit sám v teple domova a téměř za hubičku.

Základem konopné masti je v první řadě konopí a v řadě druhé nějaký druh tuku, který budeme posléze používat jako mast. Jak si opatřit konopí vám sdělit asi nemůžu, abych se nedostal do křížku se zákony naší republiky. Ale můžu se podělit o možnosti výběru toho správného mazacího prostředku.





Všeobecně se nabízejí (a pro domácí výrobu používají) tři rozdílné druhy: kokosový / palmový tuk, lékařská vazelína a nebo obyčejné vepřové sádlo. U každé možnosti zmíním klady i zápory a nechám čistě na vás, pro kterou se nakonec rozhodnete.

Kokosový / palmový tuk

+ dá se použít i k přípravě pokrmů
+ dobrá vstřebatelnost
- jeden z mnoha vlivů na odlesňování pralesů (pralesy mizí a jsou pěstovány palmy)

Lékařská vazelína

+ velmi dlouhá trvanlivost
+ není nutné dodržovat v podstatě žádné skladovací podmínky
- horší vstřebatelnost
- ropný produkt  (může vyvolat alergii)

Vepřové sádlo

+ dobrá vstřebatelnost
+ neucpává póry, není alergenní
- špatná trvanlivost
- nutné skladovat v chladu (sádlo jinak žlukne)

Konopná mast krok za krokem





Ingredience:

1 kg tuku (sádlo, vazelína, kokosový tuk)
1 menší hrnec konopí (palice a listy, pouze listy nestačí)

Postup:

Tuk pomalu roztopíme ve dvojitém hrnci na mléko, nebo ve vodní lázni. Pokud nevíte, jak vodní lázeň připravit, je to jednoduché. Budete potřebovat dva hrnce různých velikostí. Do většího dáte vodu, do menšího tuk. Spolu se zahřívání vody se ohřeje a rozpustí i tuk.
Vodní lázeň a tuk připravený na rozpuštění

Do rozpuštěného tuku přidáme konopí. TUK NESMÍ VAŘIT ! Za občasného míchání tuk s konopím zahříváme a teplotu udržujeme za každou cenu pod bodem varu. Je opravdu třeba teplotu dodržet - vařením se ztrácí účinné látky. Tuk s konopím prohříváme pod bodem varu po dobu 1 hodiny.
Roztopený tuk spolu s konopím

Potom odstavíme a necháme vychladnout. Následně takto opakujeme po 3 dny, každý den 1 hodina pod bodem varu. Po 3 dnech necháme tuk zchladnout jenom trochu, připravíme si nějakou vhodnou látku a tuk přecedíme. Doporučuju zbytek v látce opravdu důkladně vymačkat.
Takhle to vypadá po vychladnutí, nechte v tomto stavu 24 hodin a opět zahřejte

Ještě než tuk pořádně vychladne jej za tekutého stavu rozlijte do předem připravených krabiček (nebo jiných nádob). Tak - a to je asi tak všechno. Jednoduché, že?





Základní způsoby využití konopné masti

Hotová konopná mast v krabičce
A na co všechno se vám taková konopná mast může hodit? Jednoduše řečeno, na všechno. Můžete ji používat klidně k běžné potřebě, namísto jiných komerčních přípravků. Ale konopná mast má i léčivé účinky a nejen to.

Působí protizánětlivě, zrychluje hojící procesy, působí jako analgetikum (proti bolesti), antibakteriálně, pomáhá na bolesti kloubů, svalů páteře. Účinky konopné masti si pochvalují také lidé s problematickým akné, s lupénkou nebo atopickým ekzémem. Výborně pomáhá také na popraskanou a drsnou kůži.

Znáte nějaké další účinné využití konopné masti? Podělte se o tuto zkušenost se mnou v komentářích, ocením to.




Přečtěte si také:

8 komentářů:

  1. ..konečně nějaký snadnější, srozumitelný návod,
    díky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A čo pridať si trochu takejto masti do polievky alebo na rezance?

    OdpovědětVymazat
  3. vzhledem k tomu, že některé účinné látky se z Canabisu uvolňují až při teplotách nad 35 stupňů, je ŠPATNÉ v tomto návodu ono doporučení držet teplotu pod bodem varu....
    V řadě odzkoušených receptů je naopak výslovně uváděno, že ono dosažení teploty více než 100 stupňů je naprosto nezbytné!

    OdpovědětVymazat
  4. Super díky masticka je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám jen jednu technickou.... Kokosový olej a palmový tuk není totéž :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám jen jednu technickou.... Kokosový olej a palmový tuk není totéž :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já si myslím, že daleko lepší je konopný olej. Já si ho objednávám z Cibdol a už mi pomohl s hodně věcmi. Zlepšila se mi pleť, jsem odpočinutá a mám celkově lepší náladu, takže ho musím mít doma zásobu, aby mi náhodou nedošel :-D .

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den jak udelat mast udělat z mraženého konopí? Děkuji Monika

    OdpovědětVymazat