20 října 2014

Jednoduchý návod jak na zdravé těstoviny


Spousta lidí (i sportovců) řadí těstoviny mezi svá oblíbená jídla v domnění, že jsou zdravou a přitom rychle připravenou přílohou. Bohužel, jejich pozitivem bývá většinou pouze rychlost přípravy. Naopak o nějakých zdravotních benefitech nemůže být ani řeč. Ale s tímhle se nechtěli smířit vědci, kteří se snažili nalézt způsob, jak z obyčejných a lidmi často konzumovaných těstovin dostat zdravější sacharidy, než je běžné. A povedlo se jim to.

V čem jsou vlastně klasické těstoviny tak špatné? Problém je nutno hledat v sacharidech. V obyčejných těstovinách (vaječných či bezvaječných) je totiž velký podíl rychlých cukrů. Podobně, jako je tomu například u světlého pečiva.

Proto odborníci na výživu vidí využití těstovin spíše jako doplněk zeleninových salátů, než-li jako přílohu. Odborníci na krásu dokonce těstoviny řadí na seznam potravin, které značně nepříznivě ovlivňují stárnutí pleti.

Na druhou stranu jsou těstoviny přílohou nejen rychle připravenou, ale zejména chutnou. A některé recepty se prostě bez nich neobejdou. Jak to tedy udělat tak, abychom si mohli i klasické těstoviny dopřát ve zdravé formě?

Přesně tuto otázku si položili britští vědci v projektu, financovaném samotnou BBC. A dospěli k závěru, že to možné je. A docela jednoduše. Jen už nebudou těstoviny rychle připravitelnou přílohou. Ale zůstanou stejně chutné a navíc budou mnohem zdravější. V čem tedy spočívá to tajemství?

Je to opravdu naprosto jednoduché - neměníte vůbec nic, ani značku těstovin, ani základní metodu přípravy. I okořenit je můžete libovolně. Jediné, co je třeba udělat, je nekonzumovat uvařené těstoviny ihned. Nejdříve je potřeba nechat těstoviny vychladnout. A poté je ohřát znovu.

Tímto jednoduchým postupem dojde podle vědců k tomu, že jednoduché sacharidy se v průběhu procesu v dost velké míře přemění na sacharidy složitější. Ty jsou pro naše tělo vhodnější a pro zdraví rozhodně přínosnější.

A nám, Čechům (Slovákům, Maďarům a snadi Polákům) se to chápe mnohem snadněji, díky našem jinému nezdravému a přesto oblíbenému jídlu - guláši. Takže, kuchaři a kuchařky, pro příště s těstovinami nakládejte podobně. Uvařte je, nechte vychladnout, uležet a následně je pouze přihřejte na vhodnou teplotu.

Voilà - máte hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat